Rodney kan få fängelsestraff!

Rodney har tydligen gjort nazisthälsning i samband med något bråk med Annie. (Har inte sett det så jag vet inga detaljer.) Det gick ut i webbTV och tittare hörde av sig. Rodney har fått en uppsträckning av BB. och om det upprepas får han lämna huset direkt. Produktionen påstås ha krismöte.

”Att heila och göra nazistiska hälsningar betraktas som brott. Vilket brott det sedan blir beror på sammanhang. Det kan klassas som hets mot folkgrupp, ofredande eller olaga hot” säger BT Olsson, stationsbefäl på polisen. (Från Aftonbladet.) Det kan t.o.m. ge fyra års fängelse om brottet är grovt, annars två år.

Hets mot folkgrupp? Mot judar, romer, homosexuella och andra grupper som nationalsossarna skickade till utrotningsläger? Det är klart att görs nazisthälsningen för att såra någon i de grupper som berördes så kan det vara befogat att betrakta det som hets mot folkgrupp eller ofredande. Men att rent allmänt anse det som brottsligt verkar överdrivet. Då borde en hel del filmer censureras. Och teveserier som Allå, Allå hemliga armén” borde inte få visas! (T.o.m. i trailen hörs ett Heil Hitler.)

Jag har inte kollat upp lagtexten, men enligt Wikipedia så kom en utredning (SOU 2000:88) fram till följande:
Utredningen anser att bärande av till exempel en nazistisk symbol eller utförande av så kallade Hitlerhälsning inte ensamt räcka för att någon skall kunna dömas för hets mot folkgrupp. Det måste för straffbarhet krävas att en sådan gärning, genom en bedömning av det sammanhang i vilket den förekommer, kan sägas ge uttryck för nedvärdering av andra befolkningsgruppers människovärde. Om så inte är fallet kan således inte dömas för hets mot folkgrupp. Däremot kan gärningar av detta slag ofta vara att bedöma som grovt förargelseväckande beteende.”


Rodny gillar inte utlänningar säger en vänn
. Men hans efternamn låter inte så svenskt? Da Silva?

Det här inlägget postades i Deltagare, Händelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s